III SPOTKANIE ROBOCZE PARTNERÓW PROJEKTU WE WŁOSZECH
Kolejne spotkanie robocze partnerów projektu odbyło się we Włoszech, podczas którego naszą szkołę reprezentowała delegacja 3 nauczycieli ( Katarzyna Misiak, Małgorzata Robak, Aldona Zbrzezny) i 5 uczniów z kl. IIb i Ib (Justyna Kiełbasa, Aleksandra Misiak, Jakub Bazak, Michał Kruczek , Maja Zubiel). Uczestniczyli w nim także przedstawiciele pozostałych szkół partnerskich – z Estonii i Hiszpanii. W sumie grupa liczyła około 40 osób.
Gościliśmy w Reggio Emilia gdzie Józef Wybicki napisał Pieśń Legionów, która stała się później naszym hymnem narodowym. Przypomina o tym upamiętniająca tablica znajdująca się na budynku Muzeum Flagi Włoskiej.
Spotkanie partnerów projektu poświęcone było zmieniającym się nawykom żywieniowym w poszczególnych krajach partnerskich. Podczas zajęć w szkole prezentowaliśmy przygotowane materiały na temat sposobów obchodzenia świąt, ulubionych potraw, zmian w wyglądzie restauracji. Szkoła goszcząca jest szkołą kucharską, przygotowującą młodzież do pracy w zawodzie kucharza i kelnera. Mieliśmy więc okazję wypróbować ich umiejętności kulinarne, ale także przygotowaliśmy kilka tradycyjnych polskich przysmaków. Podczas międzynarodowego wieczoru odbyła się degustacja potraw z różnych krajów, wykonanych przez uczestników spotkania.
Młodzież gościła u swoich włoskich kolegów, poznając ich styl życia, kulturę i zwyczaje. Odwiedziliśmy też zakład, gdzie produkuje się słynny Parmigiano Reggiano. Poznaliśmy proces technologiczny wytwarzania znanego na cały świat sera.
Podczas wycieczek do zamków Canossa i Rossena oraz Wenecji towarzyszyli uczniom ich włoscy koledzy. Zarówno zajęcia w szkole, jak również wspólne wycieczki i spędzanie wolnego czasu sprzyjało integrowaniu się młodzieży i doskonaleniu ich umiejętności językowych.