REKRUTACJA  

dwujezyczna

   

SZKOŁA BEZ DWONKÓW  

   

FACEBOOK  

fb

   

NARODOWE CZYTANIE  

nprcz logotyp podstawowy rgb

   

GTranslate  

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Statystyki  

4732975
Dziś
Wczoraj
W tym tygodniu
W ostatnim tygodniu
W tym miesiącu
W ostatnim miesiącu
Wszystkie dni
936
2477
18621
22276
51388
92737
4732975

Forecast Today
2712

Online (15 minutes ago):32
32 guests

Twoje IP:18.218.161.96
   

Urząd Miejski  

   

Szukaj w serwisie...  

   

Właśnie na to pytanie próbowała nam odpowiedzieć mama naszej koleżanki z klasy, która z uśmiechem na twarzy, dzielnie walczy z tą chorobą. Pani Małgosia wyjaśniła nam, że ludzie chorzy na celiakię nie mogą jeść produktów, w których użyta jest pszenica, żyto, jęczmień, a nawet owies, czyli te, które zawierają GLUTEN. Ola może jeść produkty oznaczone specjalnym znaczkiem tzn. te które mają przekreślony w kółku kłos. Są wśród nich nawet lody, słodkie batony czy cukierki.

Podczas spotkania wyszukiwaliśmy znaczka na różnych opakowaniach. Dowiedzieliśmy się także, że w naszym mieście są specjalnie oznaczone miejsca - piekarnia, restauracja, w których osoby chorujące na celiakię mogą bezpiecznie zjeść coś smacznego.

Kończąc spotkanie, Ola z mamusią poczęstowały nas specjalnie przygotowanym białym i ciemnym, bananowym chlebkiem - oczywiście bez GLUTENU, który wszystkim nam bardzo smakował.

Teraz już będziemy wiedzieli, że celiakię „jemy” OCZYWIŚCIE BEZ GLUTENU.

https://photos.app.goo.gl/jbi6ELRdD3W8c6Kg7

   
© by Sp13.